Magisch realisme (vervolg op het vervolg)

Wat zoek ik dan eigenlijk in het magisch realisme? Aangezien 3 van de 5 boeken me tot nu toe vies tegenvielen. Zie vorige artikel Magisch realisme (vervolg).

Als ik aan magisch realisme denk, dan denk ik automatisch aan The Satanic Verses van Salman Rushdie en aan The Wind-up Bird Chronicle van Haruki Murakami, wat twee van mijn favoriete boeken zijn.

In die boeken gebeuren overduidelijk dingen die niet kunnen, maar als volkomen normaal worden gezien. Vol-ko-men normaal. Misschien dat de andere boeken die ik tot nu toe heb gelezen, voor mij te subtiel waren.

Oud magisch realisme

Misschien hoort dat subtiele wel bij het oud magisch realisme. Daarvoor waren het vooral realistische verhalen die geschreven werden, waardoor een helderziende of iets dergelijks als complete nonsens werd gezien. Dus als er dan een helderziende wordt geïntroduceerd, die ook daadwerkelijk helderziend is, dan kan dat al best gewaagd zijn.

Voortborduren

En misschien dat een Rushdie of een Murakami hierop verder hebben geborduurd door het verschil tussen het realistische en het magische nog verder te vergroten.

En het zou goed kunnen zijn dat ik daar dan voor gevallen ben. Alleen welke boeken vallen dan onder het magisch realisme in de trant van Rushdie en Murakami?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.