Amusing Ourselves to Death

Eindelijk ben ik begonnen met het lezen van Amusing Ourselves to Death van Neil Postman. Het boek heeft een aantal maanden in mijn kast gelegen, maar nu is het zover.

Ik ben nog op pagina 35, maar het zet me al flink aan het denken. Postman zet in zijn voorwoord George Orwell tegenover Aldous Huxley.

What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one. Orwell feared those who would deprive us of information. Huxley feared those who would give us so much that we would be reduced to passivity and egoism. Orwell feared that the truth would be concealed from us. Huxley feared the truth would be drowned in a sea of irrelevance.

Neil Postman – Amusing Ourselves to Death (pagina vii, viii)

Dit vind ik boeiend. Vooral die laatste zin in de quote lijkt tegenwoordig aan de gang te zijn, met name in Amerika en hun oud-president Donald Trump.

Er was de afgelopen vier jaar zoveel nieuws over wat Trump heeft gedaan, dat de ene onzinnige uitspraak de andere liet verdwijnen. “Drowned in a sea of irrelevance.”

Trump heeft de window of tolerance zodanig verschoven, dat het nieuwe normaal het vroegere absurd was.

Ik weet nog dat ik vroeger naar het nieuws keek, ik was acht of tien of twaalf (geen idee), en ik snapte er niks van wat de politici tegen elkaar zeiden. Wat ik wel doorhad, was dat ze met respect tegen elkaar praatten. Dat er niet gescholden werd en men elkaar liet uitpraten. Dat is nu wel anders en ik vind het nieuwe normaal belachelijk.

YouTube

Tijdens het lezen van Postmans boek, kwam ik ook tot de conclusie dat ik YouTube behoorlijk zat ben. Veel YouTubers die ik volg, lijken vooral reclame te maken. Het heten natuurlijk niet voor niets influencers en ik had dit al lang door moeten hebben, maar ik loop er nu erg tegenaan.

Ik keek naar een kanaal, getiteld ETA PRIME, omdat ik interesse had in zijn filmpjes over de Raspberry Pi en het programma RetroPie. Hij heeft veel filmpjes op zijn kanaal, met name tutorials en reviews. Zijn reviews, waar ik nu achter kom, zijn eigenlijk uitgebreide reclames. Zelfs wanneer hij het voorwerp niet zal gebruiken, (wat hij zelf benoemd in dit filmpje) prijst hij alsnog het product aan alsof het geweldig is.
En veel van zijn filmpjes gaan over de nieuwe, laatste, geweldige computer die een “emulator beast” zal zijn volgens hem. Nadat ik tien filmpjes met een vergelijkbare titel had gezien, werd het moeilijk om hem nog serieus te nemen.

Het is onzin. Het is reclame. Het zijn geen recensies die de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten. Het is ingekochte zendtijd.

Koopziek

Nu moet ik wel toegeven dat ik behoorlijk koopziek ben. Inmiddels heb ik door het spelen van oude spelletjes op de Playstation 1 en 2 en de Nintendo, Super Nintendo en Gamecube een flinke verzameling controllers gekocht.

Ook denk ik dat ik behoorlijk beĆÆnvloedbaar ben. Ik hoopte altijd van niet, maar ik denk het eigenlijk wel. Helaas, het is zo.

Afzweren

Daarom wil ik YouTube kanalen die voornamelijk reclame maken en websites van winkels allemaal afzweren. Het zal vast niet makkelijk zijn, maar ik ben het zat dat ik voor mijn gevoel de hele tijd bij moet zijn, dat ik nieuwe spullen moet kopen, dat het nooit genoeg is.

Ik heb een gigantische hoeveelheid spullen. Het is tijd dat ik met al die spullen ga prutsen, in plaats van nog meer spul te verzamelen.